Zoals aangekondigd in de eerste blog, nemen we jullie graag mee in de Driven by Values Climate Challenges. Onze ervaringen delen we in de derde blog. In deze tweede blog lichten we graag de motivatie voor het onderwerp en de impact hiervan toe. We begonnen met de vraag:

1. Waar kunnen we vandaag een verschil mee maken?

Er zijn diverse manieren om de klimaatimpact te bepalen. Zo zijn de uitstoot van broeikasgassen of CO2 veelgebruikte parameters. Dit is een goede manier om opwarming van de aarde concreet aan te pakken. Voor deze challenge nemen we dat mee, maar willen we nog breder kijken. Daarom nemen we landgebruik, vervuiling en het effect op de biodiversiteit ook mee in de keuze voor een onderwerp. Hiervoor lijkt “de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander”, van Babette Porcelijn geschikt. Hieruit zochten we een onderwerp met grote impact.

“We vroegen ons af: met welke Climate Challenge kunnen we vandaag een verschil maken?”

Daarnaast is een belangrijke weegfactor dat iedereen er vandaag mee kan starten. Dat betekent ook dat we geen monetaire investering vragen van de deelnemers, maar alleen een beroep doen op persoonlijke motivatie en teamspirit. Door hier 30 dagen mee bezig te zijn, is het beoogde effect een langdurige gedragsverandering.
Dit allemaal meewegend wordt de keuze voor de eerste Challenge de nummer twee uit de top 10, de consumptie van vlees. Iedereen moet natuurlijk eten. En tegelijkertijd kan iedereen direct een verschil maken door vandaag alternatieven voor vlees te kopen en te eten.

De impact top 10 van de gemiddelde Nederlander van Babette Porcelijn. Beeld Brechtje Rood.

2.Wat is de impact van de voedingsindustrie op het klimaat?

Iedereen heeft weleens gehoord dat minder vlees eten een positief effect heeft op het klimaat. Maar waarom eigenlijk? Waar heeft de voedingsindustrie allemaal een impact op? Zie hieronder een niet uitputtend overzicht:

De globale broeikasgasemissies en het aandeel van de voedingsindustrie (IPCC, 2015).

3.Heeft een andere klimaatimpact als je koe of kip eet?

Wereldwijd worden 70 miljard dieren per persoon per jaar gegeten[vii]. Al die dieren hebben zelf ook eten nodig om te groeien. Een kip kan echter 4 keer zo efficiënt groeien als een koe, op dezelfde hoeveelheid voer[viii],[ix]. Dat heeft te maken met de voedselconversieratio. Herkauwers, zoals koeien, hebben een minder gunstige voedselconversieratio, waardoor er 4 keer zoveel voedsel verbouwd, onderhouden én vervoerd moet worden. Dus als je kunt kiezen, laat dan rund staan en kies voor kip.

Beeld Brechtje Rood.                 

 4. Heb ik dierlijke eiwitten eigenlijk wel nodig?

Nee, luidt het eenvoudige antwoord. Alle bouwstenen voor eiwitten kan je uit een gevarieerd plantaardig dieet halen, zo bevestigd o.a. de Amerikaanse hartstichting. Mocht je je dieet volledig plantaardig in willen richten, kijk dan eens op een site als veganisme.org voor tips.
Vlees eten heeft een grote impact op het klimaat, zorgt voor ontbossing én je lichaam heeft dierlijke eiwitten niet nodig. Zouden er nog meer voordelen zijn aan het minderen van vleesconsumptie?

5. Is minder (bewerkt) vlees eten ook gezonder?

Jazeker! Dat groenten gezond zijn, weten we allemaal. Maar dat er volgens de WHO voldoende bewijs is om bewerkt vlees, vleeswaren en onbewerkt rood vlees te classificeren als ‘hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend'[x], is wellicht wel een eyeopener. Laat dat nog een extra motivatie zijn voor tijdens de challenge.
Wist je trouwens dat tennissers Novak Djokovic, Venus en Serena Williams al jaren in de top presteren op een volledig plantaardig dieet? Daarnaast zijn er veel vegan duursporters, maar ook sprinters en bijvoorbeeld de sterkste man van Duitsland Patrik Baboumian[xi].

Conclusies

  1. De voedingsindustrie heeft een grotere impact dan de hele transportsector bij elkaar, inclusief vliegen en varen.
  2. De koe heeft binnen de voedingsindustrie de grootste bijdrage aan broeikasgasemissies én heeft de minst gunstige voedselconversieratio.
  3. Je hebt geen dierlijke eiwitten nodig. Sterker nog, sommige topsporters presteren naar eigen zeggen beter op een plantaardig dieet.

Voldoende argumenten om gezamenlijk en gemotiveerd te starten aan de eerste Climate Challenge!

“Bij deze Climate Challenge wordt iedereen uitgedaagd om een maand geen rund of, voor de extra challenge, helemaal geen vlees te eten.”

Volgende blog

In de derde blog worden de ervaringen van de eerste Climate Challenge gedeeld. Wat zijn de grootste uitdagingen? Wat was een onverwachte meevaller? En wat waren de reacties van de omgeving? Deze blog komt binnenkort beschikbaar op deze website.

Foto door Dan Gold op Unsplash

Klik hier voor de bronvermelding van deze blog

 

Meer weten?

Onze specialist Gerben Spies denkt graag met u mee. Neem hier vrijblijvend contact op.

+31652691528
g.spies@d-bv.nl

Reacties

Geen reacties

Dit artikel delen
LinkedIn Twitter Facebook E-mail

Gerelateerde blogartikelen

Alle posts tonen