Hoe zal de toekomst eruit zien? En voelen? En ruiken? Een mogelijk antwoord op deze prikkelende vragen werd gegeven op de Innovatie Estafette die gehEyeInnovationouden werd op 14 april 2016 in het Amsterdamse filmmuseum EYE. EYE is een passende locatie, want het voelt alsof we op dit moment in het oog van de orkaan staan. 150 jaar geleden zette de industriële revolutie de gehele economie en samenleving op zijn kop. Productie werd gecentraliseerd en massaproducten werden vervolgens met treinen, stoomboten over de hele wereld verspreid. Door de informatierevolutie en de noodzaak voor duurzaamheid staat dit model nu op losse schroeven en we voelen de wind van verandering opkomen. Decentralisatie van (energie)productie en centralisatie van informatie zetten de maatschappij opnieuw op zijn kop. ‘Disruptive’ is het meest lovende predicaat dat een start-up dezer dagen kan krijgen.

Hoe beïnvloeden deze drastische veranderingen de stad van de toekomst? Dat is de vraag waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken en Chaos Collective in het begin van 2016 op pad zijn gegaan in het kader van het Nederlandse EU voorzitterschap. Met teams van experts werden prikkelende vragen opgesteld op drie terreinen (stadsontwikkeling, health en de circulaire economie). Deze vragen werden vervolgens voorgelegd aan studenten van de Hogeschool Rotterdam. De studenten, na een korte introductie over de onderwerpen (de introductie over de circulaire economie werd verzorgd door Driven By Values), kregen 24 uur de tijd om een toekomstige oplossing te bedenken voor actuele problemen in een vooraf toegewezen wereldstad. Na de 24 uur werden de pitches van de groepen beoordeeld en werden er drie winnaars gekozen (één per terrein). De ideeën van deze groepen zijn vervolgens in drie maanden uitgebouwd naar proefopstellingen, waardoor het mogelijk is om een stukje van de toekomst binnen te wandelen. Een inspirerende ervaring!

Probe1

De gebruikte ontwikkeltechniek, ‘probing’ genoemd, prikkelt het voorstellingsvermogen van de deelnemers en iedereen die de uiteindelijke producten in handen krijgt en zich voor even in de toekomst mag wanen. Het is een inspirerend en effectief middel om overheid, onderwijs en ondernemers bij elkaar te brengen rond een maatschappelijk thema.

Voor meer informatie over probing en de winnende ideeën van de studenten, kijk op https://chaoscollective.nl/.

 

Een greep uit onze projecten

Alle projecten tonen
Wilt u ook op succesvolle wijze investeren in een duurzame toekomst? Neem vrijblijvend contact op