Meer weten?

Onze specialist Gerben Spies komt graag meedenken over uw vraagstukken. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze specialist.

+31652691528
g.spies@d-bv.nl
Wilt u door Gerben Spies teruggebeld worden?

De ambitie om in 2050 energieneutraal te worden, is er één die we samen moeten aangaan. Samen met collega’s, maar ook met alle inwoners van jouw gemeente. Een essentiële stap daarin is het bewust maken van de opgave. En even belangrijk om dat inzicht gezamenlijk te verkrijgen. Daarom inspireren we alle deelnemers graag met een klimaatcompetitie waarin ze een maand lang met opdrachten aan de slag gaan om bijvoorbeeld hun energiebesparing in huis aan te pakken of hun plasticgebruik onder de loep nemen.

De klimaatcompetitie is een vorm van een serious game, een spelomgeving waarin een link naar de echte wereld gemaakt wordt. Om alle deelnemers op een effectieve manier mee te nemen in de ontwikkelingen rondom de energietransitie, zet DbV steeds vaker haar serious games in. Serious gaming wint namelijk steeds meer terrein in populariteit ten opzichte van traditionele bewustwordingstrajecten, omdat deze effectiever blijken te zijn. Door toevoeging van spelelementen kan DbV op een uitdagende manier informatie overdragen en vanuit daar draagvlak creëren.

Aftrap en startsituatie inventariseren

De maand start met een gezamenlijke en interactieve aftrap waarin een korte bewustwordingspresentatie wordt gehouden en het spelconcept wordt toegelicht. Elke deelnemer wordt vervolgens verzocht haar startsituatie te inventariseren om inzicht te krijgen in de huidige situatie.

Wekelijkse opdrachten

Daarna krijgt iedereen wekelijks de opdrachten toegestuurd die zelfstandig kunnen worden uitgevoerd Deze opdrachten zijn geschikt gemaakt voor zowel een beginnende deelnemer als voor een doorgewinterde.

Voor wie?

Collega’s, ambtenaren en bewoners. Groepen vanaf 10 personen.


“Door de competitie onderling werd onze impact nog groter!”


Ervaringen delen

Het delen van ervaringen is erg belangrijk voor het teambuildingeffect en daarmee de uiteindelijke impact. Voortgang en uitdagingen kunnen daarom worden gedeeld via een communicatieplatform, zoals het intranet. Een alternatief is dat er groepen van 50 medewerkers worden gevormd die als groep de opdrachten uitvoeren en via bijvoorbeeld een Whatsappgroep communiceren.

Afsluiting en impact bepalen

Aan het eind van de maand maken we de balans op: hoeveel energie heb jij kunnen besparen? En wat hebben we als groep gezamenlijk bespaard? Als afsluiter wordt er nog een leuke (online) activiteit georganiseerd in het thema van de maand.

Voorbeeld Klimaatcompetitie: energiebesparing in huis

Gedurende een maand, gaan we iedere week aan de slag met opdrachten waarmee jij energie kunt besparen in huis. De opdrachten hebben betrekking op energiebesparing in huis, wat door gasbeparing (G), door elektriciteitsbesparing (E), door waterbesparing (W) of door een combinatie van de drie wordt behaald. Elke week krijg je één of meerdere easy en master opdrachten. Sta je nog aan het begin van energiebesparing, kies dan de easy optie. Ben je een master of al klaar met de easy opdracht, kies dan de master optie.

Klik hier voor meer informatie en voorbeelden.

Meer weten?

Onze specialist Gerben Spies komt graag meedenken over uw vraagstukken. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze specialist.

+31652691528
g.spies@d-bv.nl
Wilt u door Gerben Spies teruggebeld worden?

Een greep uit onze projecten

Alle projecten tonen