Meer weten?

Onze specialist Roel Teeuwen komt graag meedenken over uw vraagstukken. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze specialist.

+31626556021
r.teeuwen@d-bv.nl
Wilt u door Roel Teeuwen teruggebeld worden?

Consumenten met een gasaansluiting die voor korte of langere termijn geen aardgas willen afnemen kunnen bij hun regionale netbeheerder twee producten afnemen: het afsluiten van een gasaansluiting (in de volksmond vaak verzegelen genoemd) of het verwijderen van een gasaansluiting. Door de energietransitie gaan steeds meer mensen definitief van het aardgas af. Deze producten zijn van oorsprong hier niet op ingericht, ook boden de netbeheerders deze producten aan onder verschillende voorwaarden wat leidt tot vragen van klanten en de media. De gezamenlijke netbeheerders hebben in sector verband de handen ineengeslagen om een uniform sectorbeleid te ontwikkelen voor deze producten wat geschikt is voor woningen die in definitief van het aardgas af gaan.

 

DBV is gevraagd om het programma management te verzorgen voor dit traject waar alle regionale netbeheerders bij betrokken zijn. Naast de uniformering van de technische werkwijze is ook gekeken naar onder andere juridische aspecten en de klant processen.

 

Het resultaat is een uniform beleid voor beide producten bij de regionale netbeheerders wat zorgt voor duidelijkheid bij de consumenten. Het is een omvangrijk en politiek gevoelig traject aangezien de maatschappij de kosten die in rekening worden gebracht, als een ‘gasafsluitboete’ zien die moeilijk te rijmen valt met de, ook door de netbeheerders ondersteunde, beweging om van het aardgas af te gaan. Echter het verwijderen van de aardgasaansluiting en vervolgens van de gasnetten die geen functie meer hebben kost geld. De vraag is daarom vooral wie die kosten moet dragen. Op dit moment betaalt de consument die versneld aardgasloos wil wonen die kosten; het is immers ook niet eerlijk om ze af te wentelen op de consumenten die nog wel gas blijven gebruiken. Moet dit niet anders? Daar is de politiek aan zet.

Meer weten?

Onze specialist Roel Teeuwen komt graag meedenken over uw vraagstukken. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met onze specialist.

+31626556021
r.teeuwen@d-bv.nl
Wilt u door Roel Teeuwen teruggebeld worden?

Gerelateerde projecten

Alle projecten tonen